Kuchnia bułgarska jest kuchnią z dużą ilością warzyw takich jak; bakłażany, papryka, kabaczki, fasola, groszek. Potrawy z mięsa pieką na rożnie szaszłyki, kotlety schabowe(perżole), kotlety mielone, ryby i drób smakowitość zawdzięczają dużej ilości przypraw. Przyrządzają potrawy na oleju słonecznikowym oraz maśle, zupy podprawiają jogurtem, który wytwarzają z mleka owczego lub krowiego.
Bułgarzy spożywają mało ziemniaków, a jeżeli to głównie frytki i puree z surowymi warzywami w postaci surówki lub sałatki podprawianej olejem. Na gorąco podaje się warzywa nadziewane(bakłażany, kabaczki, pomidory, paprykę) oraz pieczone i duszone.
Bułgaria jest drugim po Włoszech krajem w Europie o największym eksporcie świeżych winogron produkują również wysokiej jakości wina deserowe i stołowe. Z mocniejszych napojów alkoholowych można wymienić śliwowicę (Śliwowa Rakija). Bułgaria słynie też ze wspaniałych owoców ( melony, brzoskwinie, morele, orzechy) oraz soków owocnych i warzywnych.