wtorek, 22 maja 2012

Camembert z Francji

                 Francja słynie w świecie z doskonałej sztuki kulinarnej. Duże bogactwo surowców takich jak: owoce   (brzoskwinie, morele, winogrona, pomarańcze), warzyw(pomidory, bakłażany, papryka, kabaczki  i dużo innych) mięsa, ryb, drobiu, kilkaset słynnych na całym świecie gatunków sera, masło, oliwa oraz wina. Francuzi swoje dania przyprawiają min: bazylią, anyżem, czosnkiem, goździkami, cebulą, chrzanem, imbirem, gorczycą, kminkiem, koprem  i wieloma innymi.
               Zupy we francuskim menu są podawane tylko do drugiego posiłku w ciągu dnia, tj. do wieczornego obiadu, i to  w małych ilościach. Zupy dzielimy na czyste i zawiesiste do czystych zalicza się rosoły zwane Consommes podaje się je z dodatkiem warzyw, kawałków mięsa, klusek, makaronów. Zupy  zawiesiste sporządza się z warzyw strączkowych dodatkiem ziemniaków i mąki.
             Zakąski w kuchni francuskiej dzielimy na zimne i gorące. Zimne są podawane na początku śniadania mają zaostrzyć apetyt, zaliczamy do nich kanapki,  paszteciki, wędliny, zimne mięsa, sałatki a także kraby, raki i ryby. Zakąski gorące podajemy po zupie zaliczamy do nich: omlety, naleśniki, krokiety, grzanki, pizze, cynaderki, kotleciki z drobiu, karczochy i zapiekanki.
                 Francuscy kucharze słyną z przyrządzania zimnych i gorących sosów, do gorących zalicza się sos bordoski, myśliwski, pikantny, chrzanowy, beszamelowy. Podstawowym sosem wśród zimnych jest sos majonezowy, tatarski, ravigote, vinegrette.
Najbardziej cenionym mięsem przez Francuzów jest baranina, wołowina a także mięso z drobiu z którego przyrządzają min: medaliony, kotlety de volaille, drób zapiekany w cieście, paszteciki strasburskie z gęsiej wątroby.
Desery we Francji podawane są na zakończenie posiłku, dzielimy je na gorące i zimne. Desery gorace to: naleśniki, budynie, omlety i suflety a zimne to musy, kremy, lody i sorbety.