Kuchnia rosyjska od dawna należy do najlepszych na świecie duży wpływ na nią miały kuchnia słowiańska i tatarska. Duży asortyment, bogactwo surowców przyczyniły się do urozmaicenia tej kuchni. Rosyjski kawior solona ikra ryb jesiotrowatych, (kawior czerwony łososiowatych, kawior norweski dorszowatych ), wędzony łosoś to przysmaki słynne na całym świecie, za narodowe napoje uważane są: herbata podawana w specyficzny sposób (z samowara) oraz kwas chlebowy napój znany tylko w Rosji. Rosyjscy kucharze swoje dania przyprawiają min: gorczycą, majerankiem, estragonem, imbirem, kminkiem, miętą, tymiankiem, musztarda.
Spośród wielu potraw za narodowe dania rosyjskie uważa się;
-uchę, czyli zupę z kilku gatunków ryb
-bitki, czyli okrągłe zraziki z mielonego mięsa wołowego w sosie śmietanowym lub cielęce w sosie brunatnym.
- bliny, czyli naleśniki z mąki gryczanej, pszennej lub żytniej podawane z roztopionym masłem, śmietaną oraz dodatkiem kawioru
-ruskie pierogi z ciasta drożdżowego z różnymi nadzieniami
-kotlety a la Pożarski, czyli mielone kotlety z mięsa drobiu
-boeuf Strogonow, sporządzony z polędwicy wołowej pokrojonej w cienkie paski, lekko podsmażone z cebulą, zaprawione śmietaną i ostrym sosem kabul
-rossolnik gotowany na rosole z pokrajanymi kwaszonymi ogórkami i plasterkami nerki cielęcej
Z napojów bardzo popularny jest kumys(odżywczy i leczniczy napój musujący produkowany z mleka kobylego, wielbłądziego i krowiego. W Rosji uprawia się winorośl, z której produkuje się wina szampańskie, rizlingi i portweiny.