wtorek, 22 maja 2012

Włoski parmezan

                  W kuchni włoskiej górują potrawy mączne, z mąki jaj oliwy wody soli kucharze włoscy sporządzają wiele potraw różniących się kształtem, wielkością, nadzieniem i kolorem. Kuchnia ta dysponuje dużą ilością różnych makaronów, pierożków a także krabami, ostrygami i małżami. Włosi spożywają wiele potraw  z ryżu, warzyw, drobiu, cielęciny a przyprawiają je bazylia, cebulą, cynamonem, czosnkiem, majerankiem, miętą, papryką, pietruszką i doskonałą oliwą.
                 Włosi mogą poszczycić się dobrymi serami stanowią one dodatek do wszelkiego rodzaju napojów zimnych i gorących. Parmezan (tarty ser) jest przyprawą do zup, risotta, klusek, makaronów dodaje się go do zapiekanek.
Od niepamiętnych czasów włosi produkują jedne z  najlepsze win na całym świecie. Doskonałe wyroby cukiernicze ciastka, lody zwłaszcza cassate.