wtorek, 22 maja 2012

Zdrowa angielska kuchnia

          
            Kuchnie angielską uważa się za kuchnię zdrową, nietłustą, lekkostrawną bez zawiesistych sosów. Charakterystycznymi daniami dla tej kuchni są: rostbef, polędwica po angielsku, befsztyk oraz wiele innych dań z mięsa. Sporządza się tutaj wiele potraw z drobiu, kur, indyków, ryb, raków i dziczyzny. Angielscy kucharze przyrządzają doskonałe sosy agrestowy, miętowy, które są dodatkiem do mięs pieczonych na ruszcie lub rożnie.
              Jedną z angielskich sławnych zup jest zupa ogonowa(na ogonach wołowych), żółwiowa(przyrządzana z żółwi morskich).                                                                                          W świecie zasłynęła potrawa ,,piee” zapiekanka sporządzana z kruchego ciasta przekładana kawałkami mięsa, szynki, drobiu lub jaj na twardo.                                                                   Anglicy obiad(lunch)  spożywają o 12 godzinie traktują go jako drugie śniadanie.   Najpopularniejszym daniem śniadaniowym jest owsianka, jaja na bekonie, soki owocowe lub warzywne oraz herbata z mlekiem. Znane na całym świecie wywodzące się z Anglii, są tosty i sandwicze(piętrowe kanapki). Piwo i herbata są tam głównymi napojami spożywanymi kilka razy dziennie.
           Wczesna angielska kolacja jest bardzo obfita składa się min: z zupy, potrawy mięsnej, deseru, owoców i napoju. Znanym deserem jest plum pudding składa się z mąki jaj, tłuszczu nerkowego, rodzynków, skórki pomarańczowej, suszonych śliwek, różnych aromatów i rumu.