sobota, 26 maja 2012

Węgierska potrawa Leczo

              Kuchnie węgierską cechuje specyficzny aromat i  pikantność. Potrawy są bardzo tłuste sporządzane na smalcu wytopionym ze słoniny. Węgrzy uważają, że podstawowe przyprawy(papryka, cebula) tylko smażone w tym tłuszczu dają właściwą woń i prawdziwy kolor. W oliwie lub maśle cebula traci swój zapach, a papryka staje się jaśniejsza.                                                                                                                  Najczęściej spożywanymi warzywami  przez Węgrów są pomidory i papryka(używana w różnych postaciach) sproszkowana daje potrawą ostrość i aromat,  z owoców papryki sporządzają leczo z dodatkiem pomidorów. Jedzą także dużo sałaty i zielonego groszku.                                                                                                                 
               Węgierscy kucharze najczęściej używają mięso wieprzowe,  z którego potrawy są najczęściej duszone ze zrumienioną cebulą i podprawioną śmietaną. Węgrzy przyrządzają bardzo dobre gulasze, paprykarze, bakłażany (warzywa faszerowane), galarety, sałatki rybne,  zakąski zimne i gorące.                                                                                                                             Zupy w   kuchni węgierskiej są gęste i zawiesiste gotowane na mocnych wywarach warzywnych bez dodatku kości . Najczęściej używają takich przypraw jak papryka, czosnek a także  pieprz, majeranek, seler, kakukfu i tarpony(węgierskie zioła). Do większości potraw obficie dodają śmietanę. 
            Spożywają  także dużo strudli  z różnymi nadzieniami, lody z dodatkiem owoców i bitej śmietany, kremy śmietanowe oraz mocną czarną kawę i doskonałej klasy wina tokay  Aszu, Samorodni i Egri Bikaver o rubinowym kolorze.