Kuchnie węgierską cechuje specyficzny aromat i pikantność. Potrawy są bardzo tłuste sporządzane na smalcu wytopionym ze słoniny. Węgrzy uważają, że podstawowe przyprawy(papryka, cebula) tylko smażone w tym tłuszczu dają właściwą woń i prawdziwy kolor. W oliwie lub maśle cebula traci swój zapach, a papryka staje się jaśniejsza. Najczęściej spożywanymi warzywami przez Węgrów są pomidory i papryka(używana w różnych postaciach) sproszkowana daje potrawą ostrość i aromat, z owoców papryki sporządzają leczo z dodatkiem pomidorów. Jedzą także dużo sałaty i zielonego groszku.
Węgierscy kucharze najczęściej używają mięso wieprzowe, z którego potrawy są najczęściej duszone ze zrumienioną cebulą i podprawioną śmietaną. Węgrzy przyrządzają bardzo dobre gulasze, paprykarze, bakłażany (warzywa faszerowane), galarety, sałatki rybne, zakąski zimne i gorące. Zupy w kuchni węgierskiej są gęste i zawiesiste gotowane na mocnych wywarach warzywnych bez dodatku kości . Najczęściej używają takich przypraw jak papryka, czosnek a także pieprz, majeranek, seler, kakukfu i tarpony(węgierskie zioła). Do większości potraw obficie dodają śmietanę.
Spożywają także dużo strudli z różnymi nadzieniami, lody z dodatkiem owoców i bitej śmietany, kremy śmietanowe oraz mocną czarną kawę i doskonałej klasy wina tokay Aszu, Samorodni i Egri Bikaver o rubinowym kolorze.